Διεθνές Κομμουνιστικό Κόμμα
Το Κόμμα δεν προκύπτει από "κύκλους"

1980


1. - Επίμονη και συνεκτική κομματική δραστηριότητα
2. - Δραστηριότητα και δράση
3. - Οργάνωση και πειθαρχία
4. - Ποιος ωφελείται;
5. - Ένα σκληρό μάθημα για όλους
6. - Οι αρχές της οργάνωσης
7. - Από το κόμμα στους κύκλους


[ English - Italiano ]
Το άρθρο που αναδημοσιεύουμε εδώ γράφτηκε το 1980, λίγο περισσότερο από έξι χρόνια μετά την αποχώρησή μας από ένα κόμμα στο οποίο πολλοί από εμάς υπηρετούσαμε από τη γέννησή του. Αφορά έναν ελιγμό που θεωρούσαμε άθλιο, στον οποίο το άρθρο επανέρχεται στο τελευταίο τμήμα.

Αφορμή για τη δημοσίευσή του στάθηκε ένας ανούσιος ισχυρισμός των πρώην συντρόφων μας, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαμε περάσει από μια φάση "κύκλων" και τώρα ήταν καιρός να χτίσουμε το πραγματικό κόμμα- αλλά το άρθρο είναι σε γενικές γραμμές μια σαφής επαναβεβαίωση των θεμελιωδών αρχών που στηρίζουν την ίδια την ύπαρξη της κομμουνιστικής οργάνωσης, του τρόπου λειτουργίας της και των σχέσεων μεταξύ των συντρόφων, όλες ζωτικές πτυχές της ίδιας της ύπαρξής μας ως επαναστατικού πολιτικού οργάνου.

Στη διαβεβαίωση που αναφέρθηκε παραπάνω μιλούσαν για ένα επαναστατικό στρατόπεδο, που θα φιλτραριστεί προκειμένου να παρέχει τα υλικά για την οικοδόμηση του μαζικού κόμματος. Στην πράξη, αυτή η επιχείρηση θα σήμαινε προφανώς τον περιορισμό του κόμματός μας σε έναν κύκλο ή μια συλλογή κύκλων, των οποίων η μόνη μέριμνα θα ήταν η επεξεργασία της θεωρίας.

Από αυτή την άποψη υπενθύμισαν την εμπειρία των Μπολσεβίκων, η οποία, στην πραγματικότητα, είχε κάτι να κάνει με κύκλους. Αλλά η ομοιότητα σταματάει εδώ: είναι αλήθεια ότι στα τέλη του 19ου αιώνα, λόγω της τσαρικής καταστολής, οι μεγαλύτερες οργανώσεις είχαν διασκορπιστεί και οι σοσιαλιστές ήταν αναγκασμένοι να συναντώνται μόνο τοπικά, χωρίς διασυνδέσεις- αυτό είχε ως αποτέλεσμα εμφανώς ετερογενείς ομάδες, με τις πιο διαφορετικές θεωρίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για ειλικρινείς σοσιαλιστές, οι οποίοι ήθελαν να αγωνιστούν για την ανατροπή του τσαρισμού και του καπιταλισμού.

Όμως, σε αντίθεση με ό,τι θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε διάφοροι χαμηλόβαθμοι πολιτικοί γραφικοί, ο Λένιν δεν έκανε ποτέ κανένα φιλτράρισμα, δεν έκανε συμβιβασμούς όσον αφορά τη θεωρία ή την τακτική προκειμένου να οικοδομήσει το Κόμμα, αντίθετα, πάντα σφυροκοπούσε την αδιαλλαξία του αυθεντικού και μονολιθικού μαρξισμού, το "γρανιτένιο θεμέλιο της θεωρίας", όπως γράφει στον "Αριστερό Κομμουνισμό", ένα δόγμα που γνώριζε άριστα, όπως μαρτυρούν τα θεωρητικά και πολεμικά γραπτά του εκείνα τα χρόνια. Υπήρχε στην πραγματικότητα ένα επαναστατικό στρατόπεδο, στο οποίο ο Λένιν συνέβαλε σημαντικά, συνοδεύοντας την ωρίμανσή του σε ένα συγκεντρωτικό και πειθαρχημένο κόμμα, εμπνευσμένο από το μοναδικό δόγμα και το μοναδικό κομμουνιστικό πρόγραμμα, που θα το οδηγούσε στην Οκτωβριανή Επανάσταση

Ακόμα και πριν από αυτό, η επαναστατική θεωρία δεν είχε ποτέ προκύψει από το φιλτράρισμα, δηλαδή από το ψάξιμο σε διάφορες ομάδες: ούτε το 1848, ούτε το 1903. Δεν ήταν έτσι για το δικό μας αριστερό ρεύμα στο Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο από την ίδρυσή του στο τέλος του πολέμου του 1914-18 καυχιόταν για θεωρητικές βάσεις απόλυτα σύμφωνες με τον Μαρξ. Καθώς και με τον Λένιν, τον οποίο ακόμα δεν γνωρίζαμε τότε.

Το να πιστεύουμε, το 1980, ότι ήταν δυνατόν να φέρουμε ομάδες και οργανώσεις που προέρχονται από περιοχές της αστικής εξέγερσης στην ορθή μαρξιστική διδασκαλία, αν υποθέσουμε ότι κάποιος διέθετε κάτι τέτοιο, ομάδες που πάντα σμήνουν γύρω από το Κομμουνιστικό Κόμμα, και να τις κάνουμε να αποδεχτούν τη μαρξιστική διδασκαλία με ποιος ξέρει τι κόλπα και ελιγμούς, ήταν απλώς αντιμαρξιστικός ευσεβής πόθος. Ήταν οπορτουνισμός: ισχυρίζονταν ότι η πρόθεση ήταν μόνο να κοσκινίσουν αυτές τις ομάδες, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν να επιτρέψουν στο Κόμμα να φιλτραριστεί, υποβιβάζοντάς το σε έναν κύκλο μεταξύ κύκλων.

Εξ ου και το άρθρο, το οποίο σύμφωνα με τη μέθοδό μας προσφέρει πολύ λίγα πράγματα σε επίπεδο πολεμικής, αλλά επιβεβαιώνει θετικά τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως πάντα. Ήδη από το 1980, τα χρόνια που είχαν περάσει από τη διαγραφή μας είχαν αποδείξει ότι αυτά ήταν αναμφισβήτητα για την τήρηση της ευθείας πορείας που οδηγεί στην προλεταριακή επανάσταση. Και οι δεκαετίες που έχουν περάσει από τότε έχουν μόνο επιβεβαιώσει αυτές τις δηλώσεις και αυτές τις προβλέψεις.


*****


(από το "Il Partito Comunista", αρ. 68, 1980)

Κατά την αντίληψη της Κομμουνιστικής Αριστεράς, η ουσιαστική λειτουργία του πολιτικού κόμματος είναι να μην αποκλίνει από το "ιστορικό κόμμα", από το πρόγραμμά του, από την παράδοσή του. Η πολιτική οργάνωση του κόμματος είναι μοναδική και αντίθετη προς όλα τα άλλα κόμματα, επειδή ενσωματώνει το κομμουνιστικό πρόγραμμα της προλεταριακής τάξης. Τούτου λεχθέντος, προκύπτει ότι η ιστορία του πολιτικού κόμματος είναι η ιστορία της ταξικής κατάκτησης της κομμουνιστικής συνείδησης.

Ακριβώς όπως θα ήταν παράλογο και ανιστορικό να πιστεύουμε ότι το προλεταριάτο πρέπει να χρησιμοποιεί σήμερα τα οδοφράγματα ως στρατιωτική επιλογή, έτσι είναι παράλογο και ανιστορικό να θεωρούμε ότι το πολιτικό κόμμα πρέπει να περάσει από τη φάση του "κύκλου" πριν μετατραπεί σε ένα "συμπαγές και ισχυρό" κόμμα. Αυτό, στο θεωρητικό πεδίο, θα ήταν σαν να παραδεχόμασταν ότι δεν υπήρχε ιστορική δραστηριότητα της τάξης πριν από τώρα και ότι θα έπρεπε να ξαναγράψουμε το Das Kapital, ότι η τάξη δεν έχει ιστορική μνήμη.

Η "φάση των κύκλων" ήταν χαρακτηριστική για τη Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα και γι’ αυτό ο Λένιν πήρε ως πρότυπο το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), προκειμένου να ενοποιήσει τους ρωσικούς σοσιαλιστικούς κύκλους σε ένα εθνικό πολιτικό κόμμα. Δεν έχει κανένα αντίστοιχο στον σύγχρονο βιομηχανικά ανεπτυγμένο κόσμο.

Δεδομένου ότι το παγκόσμιο προλεταριάτο έχει πλέον πίσω του μια πλούσια ιστορία σε όλους τους τομείς, δεν χρειάζεται να ξεκινά από την αρχή κάθε φορά που υφίσταται μια ήττα. Εκτός αυτού, κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμβατο με τη συγκέντρωση, την ανάπτυξη και τη συγκέντρωση των παραγωγικών δυνάμεων, από την οποία προκύπτει σχεδόν αυτόματα η ανάγκη για ένα κόμμα που είναι χίλιες φορές πιο συγκεντρωτικό, όχι μόνο από οργανωτική άποψη, αλλά και από άποψη θεωρητικής δραστηριότητας.

Η στενότητα του "κύκλου" είναι χαρακτηριστική της μικροαστικής τάξης, στην οποία επικρατεί μια ανικανότητα επεξεργασίας του δόγματος, μια απουσία αρχών ή προγράμματος, και της οποίας η μέγιστη φιλοδοξία είναι μια ομοσπονδία ενώσεων, όπως ακριβώς οι αναρχικοί.

Με την έλευση της Κομμουνιστικής Τρίτης Διεθνούς, με ένα παγκόσμιο κέντρο, στο δρόμο προς το Διεθνές Κομμουνιστικό Κόμμα, η εργατική τάξη απέκτησε αυτό που ο Λένιν αποκαλούσε "οργανωτική συνείδηση", το προγραμματικό περιεχόμενο, την τακτική, την παγκόσμια διάσταση, την πυραμιδοειδή δομή της πολιτικής της οργάνωσης.

Η Κομμουνιστική Αριστερά, μετά την καταστροφή της Κομιντέρν, είναι ο θεματοφύλακας της τελευταίας. Από το τέλος του δεύτερου ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενσαρκωμένη στο μικρό Διεθνές Κομμουνιστικό Κόμμα, επιτελεί το έργο της σύνδεσης του γόνιμου, ηρωικού παρελθόντος με το επαναστατικό, νικηφόρο μέλλον σε μια αδιάκοπη προσπάθεια αποκατάστασης του δόγματος και ανασυγκρότησης της πολιτικής οργάνωσης.


Επίμονη και συνεκτική κομματική δραστηριότητα

Ο Λένιν χρησιμοποίησε την έκφραση "εμβρυακό κόμμα" και η Κομμουνιστική Αριστερά τον όρο "μικρό κόμμα" για να υποδηλώσει ότι το να γίνει ένα "μεγάλο κόμμα" δεν απαιτεί καμία αλλοίωση των προνομίων και των μορφών του κόμματος ως τέτοιο.

Για να εξελιχθεί από ένα εμβρυακό κόμμα σε ένα ώριμο κόμμα δεν χρειάζεται να "αλλάξει κατεύθυνση". Αλλά η πολιτική οργάνωση σε εμβρυακή κατάσταση αξίζει το όνομα Κόμμα εάν, και μόνο εάν, εκτελεί τις σχετικές λειτουργίες της με συνοχή και πίστη στο δόγμα και το πρόγραμμα. Από οποιοδήποτε άλλο έμβρυο δεν θα προκύψει ένα μεγάλο κόμμα αλλά ένα εχθρικό κόμμα. Το έμβρυο, όπως γνωρίζουμε από τη βιολογία, περιέχει τις βασικές και θεμελιώδεις λειτουργίες του ώριμου ενήλικου οργανισμού, ορισμένες από αυτές δυνητικά και άλλες περισσότερο ή λιγότερο καθορισμένες.

Πράγματι, η απόδειξη αυτού του ισχυρισμού είναι το έργο και η δραστηριότητα του "μικρού κόμματος" τα τελευταία τριάντα χρόνια- έργο που διεξάγεται όχι μόνο στο πεδίο της θεωρίας και του δόγματος, αλλά και στον οικονομικό τομέα των συνδικάτων, μαζί με τις δραστηριότητες της προπαγάνδας και της εγγραφής νέων μελών, της οργάνωσης και της εσωτερικής κομματικής ζωής.

Οι Θέσεις μας 1965-1966, δεσμευτικές για όλους όσοι δηλώνουν επαναστάτες κομμουνιστές, επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Μας υπενθυμίζουν ότι "το κόμμα δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται από τις πτυχές της πραγματικής κατάστασης που το περιβάλλει" (Θέσεις για τον Οργανικό Κεντρικισμό, 1965), μια κατάσταση που είναι σαφώς δυσμενής, αλλά παρ’ όλα αυτά "δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον αγώνα, αλλά πρέπει να επιβιώσει και να μεταδώσει τη δάδα κατά μήκος του ιστορικού filo del tempo. Είναι σαφές ότι θα είναι ένα μικρό κόμμα, όχι από επιλογή ή επειδή το θέλουμε έτσι, αλλά λόγω αναπόφευκτης αναγκαιότητας".

Όσον αφορά τη δομή αυτού του μικρού κόμματος, "δεν θέλουμε ένα κόμμα ελιτίστικο ή μια μυστική σέχτα, που γυρίζει την πλάτη στον κόσμο από μια μανία για καθαρότητα. Απορρίπτουμε κάθε "εργατικό κόμμα" ή εργατική φόρμουλα (...) Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε το κόμμα σε κάποιου είδους πολιτιστική, πνευματική ή ακαδημαϊκή ένωση (...) Ούτε πιστεύουμε, όπως μερικοί αναρχικοί και μπλανκιστές, ότι είναι νοητό ένα κόμμα ένοπλης συνωμοτικής δράσης και υφαντής συνωμοσιών".

Το γεγονός ότι για μια μακρά περίοδο χρειάστηκε να επενδύσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας στην ανάληψη δράσης για να καταπολεμήσουμε "τις παραποιήσεις και την καταστροφή της θεωρίας και του υγιούς δόγματος", "δεν είναι λόγος να υψώσουμε ένα φράγμα μεταξύ θεωρίας και πρακτικής δράσης, αφού αν το παρακάνουμε θα καταλήξουμε να καταστρέψουμε τους εαυτούς μας και όλες τις αρχές στις οποίες στηριζόμαστε". "Διεκδικούμε, επομένως, όλες τις κατάλληλες μορφές δραστηριότητας την κατάλληλη στιγμή, στο βαθμό που το επιτρέπει ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων". Και όχι μόνο τις διεκδικούμε, αλλά, όπου οι υλικές συνθήκες το επιτρέπουν, τις κάνουμε πράξη. "Παντού και ανεξαιρέτως η κομματική ζωή πρέπει να συμπληρώνεται από μια αδιάκοπη προσπάθεια να μπαίνουμε στη ζωή των μαζών, ακόμα και σε εκείνες τις εκφράσεις της που επηρεάζονται από πρωτοβουλίες αντίθετες με τις δικές μας (...) Σε πολλές περιοχές το Κόμμα έχει τώρα πίσω του μια αξιοσημείωτη δραστηριότητα", στον οικονομικό-συνδικαλιστικό τομέα, "αν και [είναι] πάντα βέβαιο ότι θα συναντήσει σοβαρές δυσκολίες και εχθρικές δυνάμεις που είναι μεγαλύτερες από τις δικές μας, τουλάχιστον με τη στατιστική έννοια".


Δραστηριότητα και δράση

Οι θέσεις μας, λοιπόν, μας δεσμεύουν σε εμφανή δραστηριότητα και θεωρητική δράση. Όσο διαρκεί η τρέχουσα δυσμενής περίοδος (και για εμάς τους παθιασμένους επαναστάτες φαίνεται ατελείωτη) το Κόμμα θα περιορίζεται, όχι από επιλογή, στην πολιτική δραστηριότητα και τη θεωρητική δράση, την προπαγάνδα και την πολεμική. Το πεδίο δράσης είναι αναπόφευκτα περιορισμένο και τα μέσα αυτής της δράσης επίσης αναπόφευκτα περιορισμένα στη διάδοση του επαναστατικού προγράμματος.

Παρά αυτόν τον σχετικό, χρονικό περιορισμό, το Κόμμα προσπαθεί πάντα να περνάει από τη δραστηριότητα στη δράση, από την προπαγάνδα στην αγκιτάτσια και την κινητοποίηση, προκειμένου να επηρεάσει την τάξη. Προσοχή, ωστόσο, να μην νομίζουμε ότι η δύναμη της θέλησης είναι αρκετή για να αλλάξει τις αντίστοιχες αναλογίες των διαφόρων πτυχών της δουλειάς μας, γιατί, για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του Λένιν, "όσο μεγαλύτερη είναι η αυθόρμητη πίεση των μαζών, όσο περισσότερο επεκτείνεται το κίνημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη - με ασύγκριτα πιο γρήγορο τρόπο - για συνειδητοποίηση στην οργανωτική, πολιτική και θεωρητική δραστηριότητα" του Κόμματος.

Η μετάβαση από τη δραστηριότητα στη δράση είναι αναμενόμενη από το Κόμμα, επιδιώκεται από τους αγωνιστές του ως ο φυσικός τρόπος με τον οποίο θα δαπανηθεί τελικά όλη η ενέργεια που τόσο καιρό συγκρατείται και καταπιέζεται λόγω της μεγαλύτερης πίεσης των εχθρικών δυνάμεων. Αν δεν ήταν έτσι, αν το Κόμμα άκουγε ότι η ώρα της δράσης είχε έρθει μέσω μιας επίσημης "ανακοίνωσης" ή μετά από μια ξαφνική, απροσδόκητη απόφαση, τότε η οργάνωση θα τραυματιζόταν θανάσιμα.

Όλες οι εργασίες που πραγματοποιεί το Κόμμα, εξωτερικά και κυρίως εσωτερικά, έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν τη μικρή οργάνωσή του για την ευκαιρία να μεταφράσει το τρομερό ιστορικό του πρόγραμμα σε ακριβείς και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις, δηλαδή όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Για όσο οι υλικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς, η προετοιμασία του Κόμματος συνίσταται στο να δοκιμάζει πόσο ανοιχτές είναι αυτές οι συνθήκες για την κομματική δράση, και όχι στο να καταφεύγει σε απλές υπεκφυγές ή αμφίβολους ελιγμούς, οι οποίοι στο τέλος το μόνο που θα άφηναν το ίδιο το Κόμμα ανοιχτό στη διείσδυση των υπεκφυγών και των ελιγμών του εχθρού, μολύνοντας την οργάνωση και καταστρέφοντας την προγραμματική μας βάση, ενώ παράλληλα θα εμμένει πλήρως στις παραδοσιακές και προγραμματικές ρίζες.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι το Κόμμα μπορεί εύκολα να αποπροσανατολιστεί- θα αρκούσε να το αντιμετωπίσουμε με έναν απότομο ελιγμό, να το επιτεθούμε με μια "ανακάλυψη" της τελευταίας στιγμής, για παράδειγμα ενός "επαναστατικού περιβάλλοντος" έξω από το Κόμμα, και ως συνέπεια μια προθυμία να αγκαλιάσουμε τα σμήνη των ψευτοεπαναστατικών τρελών στους φοιτητικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους, στον κόσμο των ασπόνδυλων μεσαίων τάξεων. Αυτό θα ήταν αρκετό για να γκρεμίσει δεκαετίες σκληρής δουλειάς, ή, στην καλύτερη περίπτωση (δεδομένου ότι το λάθος θα μπορούσε να διορθωθεί) για να καθυστερήσει ή να θέσει σε κίνδυνο την προετοιμασία του Κόμματος και την ανάπτυξή του.

Η ανάγκη για συνείδηση στο Κόμμα είναι μια κατηγορηματική επιταγή. Το Κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο να κάνει προβλέψεις, να έχει επίγνωση του τι κάνει και τι πρόκειται να κάνει, των συνεπειών κάθε εγχειρήματος και μετάβασης και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην οργάνωση.

Η θεωρητική δράση του Κόμματος είναι επίσης πολιτική δραστηριότητα, με την έννοια ότι έχουμε χρησιμοποιήσει τη θεωρητική επεξεργασία ως όπλο, του οποίου τα όργανα διάχυσης είναι η εφημερίδα και οι ίδιοι οι αγωνιστές, μέσω των οποίων το Κόμμα τίθεται σε φυσική επαφή με την τάξη και σε άμεση σύγκρουση με τις ψεύτικες ιδεολογίες, τα ψεύτικα κόμματα και τα συνδικάτα. Η επαφή μας με την τάξη και η αντιπαράθεσή μας με τον εχθρό, όπως δείχνουν οι θέσεις μας, επεκτείνονται χάρη σε αυτή τη συνεχή δράση και ευθυγραμμίζονται με την ωρίμανση της κρίσης του καπιταλισμού.

Η εφημερίδα, το φερέφωνο του κόμματός μας, ανέκαθεν προβάλλει τη δραστηριότητα και τη δράση του κόμματος. Καθώς η πρακτική του Κόμματος αναπτύσσεται και μεγαλώνει, η πολιτική εφημερίδα θα αναπτύσσεται επίσης, φιλτράροντας και επηρεάζοντας την τάξη. Αν δεν ήταν έτσι, θα καταλήγαμε σε μια εφημερίδα που θα ακολουθούσε το δικό της δρόμο σε σχέση με την πραγματική δραστηριότητα του Κόμματος- μια εφημερίδα που δεν θα αντικατόπτριζε την πραγματική κατάσταση της οργάνωσης. Θα γινόταν απλώς μια έκφραση ευσεβών πόθων, υποκύπτοντας αναπόφευκτα στον βολονταρισμό και τον κενό ακτιβισμό. Αντίθετα, αν η εφημερίδα μας αρνιόταν να διευρύνει την πολιτική της δραστηριότητα και να αναλάβει πολιτική δράση όπου αυτό ήταν δυνατό, θα υποχωρούσε στον ακαδημαϊσμό. Αλλά στο πραγματικό Κόμμα αυτό δεν συνέβη ποτέ και δεν θα συμβεί όσο δεν χάνει τον προσανατολισμό της.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να γίνει πιστευτή η θεωρία της "φάσης του κύκλου" που υποτίθεται ότι περνάει το Κόμμα μας και δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει- μια βολική θεωρία για τους κακοθελητές μας για να δικαιολογήσουν τα λανθασμένα βήματά τους, τις στροφές και τις ξαφνικές ανατροπές τους και την άρνηση μιας αξιοζήλευτης οργανωτικής αποτελεσματικότητας στους τομείς της δραστηριότητας και της δράσης. Οι συκοφάντες μας δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους ελιγμούς για να διασπάσουν το μικρό κόμμα, με σκοπό να το ρίξουν σε αμηχανία και αμηχανία.


Οργάνωση και πειθαρχία

Είναι πολύ εύκολο να δηλώσει κανείς: "Η οργάνωση και η οργάνωση του κόμματος δεν είναι μόνο η οργάνωση, αλλά και η οργάνωση του κόμματος: "Λοιπόν, αυτό συνέβη και ακόμη και αν κάναμε λάθος δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω". Το να θεωρητικοποιεί κανείς τη "φάση των κύκλων" και στη συνέχεια να ενεργεί σαν να οικοδομεί το "μεγάλο κόμμα" οδηγεί άμεσα στην αντίληψη ότι το κόμμα θα επεκταθεί και θα αναπτυχθεί πέρα από την τρέχουσα περίμετρό του όχι με βάση τη δύναμη της δραστηριότητας που του αναλογεί, αλλά χάρη στους "κύκλους", δηλαδή, μέσω των τροχών και των συναλλαγών με το μικροαστικό περιβάλλον, απ’ όπου προέρχονται οι "κύκλοι". Το να κάνει τον κόσμο να πιστέψει αυτές τις ψευδείς κατασκευές χρησιμεύει για να δικαιολογήσει τη γραφειοκρατικοποίηση της οργάνωσης και τη χρήση του καταναγκασμού στην εσωτερική ζωή του κόμματος, μετατρέποντας την πειθαρχία σε έλεγχο του κόμματος από ψηλά, χωρίς τον οποίο, στην πραγματικότητα, οι κύκλοι δεν μπορούν να συγκρατηθούν.

Το πραγματικό Κόμμα δεν προήλθε από κύκλους και ούτε θα αναπτυχθεί περνώντας από τη "φάση των κύκλων". Ολόκληρη η ιστορία της κομμουνιστικής αριστεράς το αποδεικνύει και το επιβεβαιώνει αυτό.

Ακόμα και αν, χάριν της επιχειρηματολογίας, παραδεχόμασταν ότι το Κόμμα πέρασε ή περνάει ακόμα από τη "φάση των κύκλων", θα ήταν και πάλι λάθος να ισχυριστούμε ότι η "φάση των κύκλων" μπορεί να ξεπεραστεί με οργανωτικές σκοπιμότητες, με την προσφυγή στην πειθαρχία, με τη χρήση καινοτομιών του τύπου "πολιτική εφημερίδα": σαν να είχε λειτουργήσει ο Λένιν στα πεδία της οργάνωσης, της δραστηριότητας και της πειθαρχίας χωρίς πρώτα να συγκεντρώσει τα πυρά του σε όλες τις παραποιήσεις του σοσιαλισμού που διέδιδαν οι "οικονομολόγοι" και οι άλλες σοσιαλιστικές ομάδες της εποχής. Αν το πιστεύαμε αυτό το 1980 [όταν δημοσιεύτηκε αρχικά αυτό το άρθρο - σ.σ.], στη ζώνη όπου η επανάσταση είναι ξεκάθαρα στην ημερήσια διάταξη, θα παραποιούσαμε τον Λένιν και θα καταλήγαμε να διαστρεβλώνουμε τα ισχυρά του διδάγματα. Μιμούμενοι τη ρωσική εμπειρία στην κομματική οικοδόμηση φτάνει κανείς στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που έφτασε ο μπολσεβικισμός και η ιταλική κομμουνιστική αριστερά- θα καταλήγαμε σε ένα κόμμα που θα αποτελούνταν από "ομάδες" ή "κύκλους", του οποίου η ζωή θα ήταν μια συνεχής πολιτική διαμάχη και οι επακόλουθες ρήξεις, χωρίς τίποτα να αντιδράσει στο επιδιωκόμενο "φιλτράρισμα" των μικρο-πολιτικών οργανώσεων, οι οποίες από τη φύση τους είναι αντίθετες με το πραγματικό κόμμα.


*****


(από το "Il Partito Comunista", αρ. 69, 1980)

Η θεώρηση της οργάνωσης και της πειθαρχίας ως μαγική φόρμουλα, το "ανοιχτό σησάμι" στο ζήτημα της οικοδόμησης του πολιτικού κόμματος, βασίζεται στον στρατιωτικό και γραφειοκρατικό αυτοματισμό. Η αντίληψη του Κόμματος για την οργάνωση, τη δομή και τους τρόπους ρύθμισης της πειθαρχίας στις οδηγίες του κέντρου είναι αντίθετη με εκείνη της αστικής τάξης.

Μόνο στον τομέα της στρατιωτικής οργάνωσης το Κόμμα απαιτεί μηχανική πειθαρχία από τη γενική κομματική οργάνωση, αλλά, όπως υποστήριζε και ο Λένιν, όσο πιο συνειδητή είναι τόσο το καλύτερο. Αυτό προϋποθέτει προετοιμασία από το Κόμμα, ώστε τίποτα να μην εμφανίζεται αυτοσχέδιο ή απρόσμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περίφημοι "πολιτικοί κομισάριοι" του Κόκκινου Στρατού δεν ήταν τίποτε άλλο από τη φωνή του Κόμματος, ανώτεροι, τόσο ιεραρχικά όσο και πολιτικά, από τους στρατιωτικούς διοικητές. Μέσω αυτών το Κόμμα όχι μόνο έλεγχε την ταξική δομή και τον ταξικό στρατιωτικό μηχανισμό, αλλά κυρίως ενστάλαζε στους προλετάριους μαχητές κομμουνιστικό πάθος και συνείδηση.

Στα οργανωτικά ζητήματα, η θέση της Αριστεράς δεν ήταν ποτέ να διαιρέσει τους αγωνιστές σε "ειδικούς" ή "εμπειρογνώμονες" που είναι αφιερωμένοι σε συγκεκριμένες λειτουργίες στο πλαίσιο της σύνθετης δραστηριότητας του Κόμματος. Ένας τρόπος για να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές συνέπειες της κομματικής ρουτίνας είναι να ενθαρρύνουμε τους συντρόφους να αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους και να ασχολούνται με διαφορετικά καθήκοντα, γιατί ακόμη και τώρα, στο σημερινό κόμμα, προσπαθούμε στην πράξη να καταπολεμήσουμε τον τεχνικό καταμερισμό εργασίας. Το κόμμα πρέπει να είναι ικανό να σφυρηλατήσει συντρόφους ικανούς να αναλάβουν οποιονδήποτε ρόλο, να αποθαρρύνει τα άτομα από οποιαδήποτε προσωπική "κλίση" πέρα από εκείνη της απλής εργασίας για το κόμμα, μέσα στο κόμμα και υπό τις εντολές του κόμματος.

Η ιστορία της Κομμουνιστικής Αριστεράς μας θυμίζει πώς όλοι οι σύντροφοι, ανεξάρτητα από τη θέση που τους είχε ανατεθεί από το Κόμμα στην οργανωτική δομή, έχουν εμπλακεί στους συνδικαλιστικούς και οικονομικούς αγώνες του προλεταριάτου, χωρίς να σκεφτούν ούτε στιγμή ότι εισέβαλαν στα πεδία "αρμοδιότητας" κάποιου άλλου συντρόφου ή ότι δεν ήταν "αντάξιοι ενός καθήκοντος" λόγω έλλειψης "εξειδίκευσης" εκ μέρους του. Η πικρή και μακροχρόνια πολεμική μας ενάντια στους "αποστάτες που έρχονται", γύρω από την οργάνωση του Κόμματος στη βάση των πυρήνων στους χώρους δουλειάς, ως εξειδικευμένες οργανωτικές δομές και όχι σε εδαφική βάση, επιβεβαίωσε την αναγκαία φιλοδοξία για δουλειά και πρόοδο με το σπάσιμο των εξειδικεύσεων, των τεχνικών, τους περιορισμούς, τη στενομυαλιά, τις αποσκευές των "σιδερένιων" ιεραρχιών της εποχής, με τις οποίες ο οπορτουνισμός συνέτριβε το Κόμμα, πλασάροντας ηλίθιες ιεραρχικές και γραφειοκρατικές ασκήσεις ως "μπολσεβικισμό", αντί να στηρίξει το Κόμμα με την οργανική χρήση όλων των μαχητικών του δυνάμεων.

Μεταφέροντας τα ισχυρά διδάγματα του Λένιν για την οικοδόμηση της πολιτικής οργάνωσης στο σήμερα, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τις ιστορικές διεργασίες που συνέβησαν μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και την Τρίτη Διεθνή, τα κορυφαία σημεία της ιστορικής εμπειρίας του παγκόσμιου επαναστατικού προλεταριάτου. Αν, προκειμένου να ξαναχτίσουμε το Κόμμα, δεν χρησιμοποιούσαμε τα καλύτερα διαθέσιμα υλικά από την ιστορία, αλλά αντ’ αυτού παίρναμε ό,τι είναι ξεπερασμένο και παρωχημένο, δεν θα εργαζόμασταν για να χτίσουμε το Διεθνές Κομμουνιστικό Κόμμα ως μια ισχυρή κοινωνική δύναμη- αντίθετα, θα χτίζαμε ένα έκτρωμα κόμματος, μια πολιτική οργάνωση που θα εμπόδιζε την αναγέννηση του Κόμματος. Η μεταφορά του ζητήματος στο πεδίο της τακτικής θα ήταν σαν να εφαρμόζαμε τα επιχειρησιακά μοντέλα κομματικής δράσης που ήταν κατάλληλα για τη φάση της διπλής επανάστασης στη φάση της μονής επανάστασης.

Σύμφωνα με αυτή την ορθή αρχή του ιστορικού και διαλεκτικού ντετερμινισμού, αγωνιζόμαστε για περισσότερα από 56 χρόνια για να οικοδομήσουμε ένα ενιαίο παγκόσμιο Κομμουνιστικό Κόμμα, όχι μια νέα εκδοχή του Κομμουνιστικού Συνδέσμου ή της Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων- επαναστατικά ταξικά όργανα το 1848 και το 1866, ουτοπίες -αν όχι πραγματικά αντιδραστικές, τουλάχιστον αμφιβόλου προέλευσης- το 1980.

Οι παραχαράκτες της Αριστεράς υποστηρίζουν ότι αν δεν ολοκληρωθεί η "φάση του κύκλου", μια φάση κατά την οποία (παρεμπιπτόντως!) θα αποκατασταθεί το πρόγραμμα και η θεωρία, δεν θα μπορέσετε να ξαναχτίσετε το πολιτικό κόμμα. Ωραία ανακάλυψη αυτό, ότι μπορείς να ξαναχτίσεις το πρόγραμμα και τη θεωρία χωρίς ταυτόχρονα, μέρα με τη μέρα, να ξαναχτίσεις την οργάνωση! Λες και η αποκατάσταση των προγραμματικών και θεωρητικών βάσεων δεν ήταν η δραστηριότητα, ο αγώνας και η δράση μιας οργάνωσης, μικρής ίσως, αλλά και πάλι πολιτικής οργάνωσης.

Μια από τις πιο σημαντικές μας μπροσούρες έχει τίτλο Υπερασπιζόμενοι τη συνέχεια του κομμουνιστικού προγράμματος. Σε αυτό περιέχονται οι θέσεις της Αριστεράς, από εκείνες της "Κομμουνιστικής Αποχής της Φράξιας" το 1920, μέχρι το σώμα των θέσεων του 1965-66 που είναι γνωστό ως "Θέσεις για τον Οργανικό Κεντρικισμό". Οι Θέσεις αποκρυσταλλώνουν τις βασικές μας θέσεις για μια περίοδο 46 ετών σε μια τέλεια αδιάλειπτη διαδοχή. Καλύπτουν τις σημαντικότερες φάσεις στον αγώνα των επαναστατών κομμουνιστών για την οικοδόμηση, την ανοικοδόμηση και την υπεράσπιση του παγκόσμιου Κόμματος- του πιο ζωτικού οργάνου για μια νέα "έφοδο στον ουρανό".

Ακριβώς στις Θέσεις του Ιουλίου 1965, που απευθύνονταν σε όσους ήθελαν να αρνηθούν την ιδιότητα του Κόμματος στη μικρή μας οργάνωση και να μας παρουσιάσουν ως μια σέχτα μαρξιστών, διαβάζουμε ρητά δηλωμένο: "Πριν εγκαταλείψουμε το θέμα της συγκρότησης του Κόμματος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αξίζει να επαναβεβαιώσουμε ορισμένα αποτελέσματα που σήμερα θεωρούνται χαρακτηριστικές κομματικές θέσεις, στο βαθμό που αποτελούν ουσιαστικά ιστορικά αποτελέσματα, παρά την περιορισμένη ποσοτική επέκταση του κινήματος, και όχι ανακαλύψεις άχρηστων ιδιοφυιών ή πανηγυρικές αποφάσεις κυρίαρχων συνεδρίων". Και εδώ είναι ο κατάλογος των "ουσιαστικών ιστορικών αποτελεσμάτων" που πέτυχε το "μικρό κόμμα", με σημαντικότερο το ότι "δεν αντιλαμβάνεται το κίνημα ως μια απλή δραστηριότητα προπαγάνδας και πολιτικού προσηλυτισμού", αλλά ότι ασχολείται "με μια αδιάκοπη προσπάθεια να συγχωνεύσει τη ζωή του με τη ζωή των μαζών"- και έτσι, "πρέπει να απορριφθεί η θέση στην οποία το μικρό κόμμα περιορίζεται στο να είναι ένα σύνολο στενών κύκλων, χωρίς καμία σχέση με τον έξω κόσμο".

Τέλος, υπάρχει η επιτακτική υπενθύμιση να μην διασπάται η οργάνωση, να μην "υποδιαιρείται το κόμμα ή οι τοπικές του ομάδες σε στεγανά διαμερίσματα που δραστηριοποιούνται μόνο σε έναν τομέα, είτε πρόκειται για τη θεωρία, τη μελέτη, την ιστορική έρευνα, την προπαγάνδα, τον προσηλυτισμό ή τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ίδια η ουσία της θεωρίας μας και της ιστορίας μας είναι ότι αυτά τα διάφορα πεδία είναι εντελώς αδιαχώριστα και κατ’ αρχήν προσιτά σε κάθε σύντροφο".

Οι ολοκληρωμένες θέσεις, που διατυπώνονται με τη μορφή θέσεων, δηλαδή με θετικό τρόπο, δεν αποτελούν ένα ωραίο, κομψά δεμένο βιβλίο για να το κολλήσουμε σε μια βιβλιοθήκη, αλλά είναι κανόνες πρακτικής ζωής, που όσο η μικρή οργάνωση παίρνει μορφή και δυναμώνει, τόσο περισσότερο αγωνίζεται να τους διεκδικήσει, να τους εφαρμόσει και να τους υπερασπιστεί απέναντι σε εχθρούς και ψεύτικους φίλους.


Ποιος ωφελείται;

Η πολιτική οργάνωση του Κόμματος, λοιπόν, δομείται και σφυρηλατείται μέσω της τέλειας συμφωνίας των λειτουργιών του και των ειδικών και γενικών καθηκόντων του με το πρόγραμμα και τις παραδόσεις του επαναστατικού μαρξισμού. Οι οργανωτικές και πειθαρχικές σκοπιμότητες δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν αυτό.

Εδώ και επτά χρόνια οι συκοφάντες της Αριστεράς επαναλαμβάνουν ότι μέχρι τώρα το Κόμμα περνάει μια "φάση κύκλου" και ότι για να βγει από αυτήν απαιτούνται οργανωτικά και πειθαρχικά μέτρα.

Επί 35 χρόνια κανείς δεν είχε παρατηρήσει ότι ζούσαν μέσα και ανάμεσα σε κύκλους. Μόνο οι θεωρητικοί της "φάσης των κύκλων" είχαν αυτή την ισχυρή λάμψη διαφώτισης. Έτσι, αυτοί οι τελευταίοι δογματικοί με την ψευδή θεωρία τους έχουν πιστοποιήσει το ψέμα ότι το πολιτικό κόμμα προκύπτει αφού ολοκληρώσει τη "φάση του κύκλου", στην οποία υποτίθεται ότι επωάζεται το κόμμα. Έτσι γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας ιστορικής ακολουθίας: πρώτα "κύκλοι", μετά, μετά από οργανωτική και πειθαρχική δράση, το αληθινό Κόμμα.

Στην πραγματικότητα οι "κύκλοι" είναι μια εφεύρεση των υβριστών της Αριστεράς για να δικαιολογήσουν τα ψευδή πολιτικά τους θεωρήματα, τις εκκεντρικές τους ερμηνείες και τα παράλογα οργανωτικά και πειθαρχικά τους μέτρα για την "κατάκτηση" της "φάσης των κύκλων" της οργάνωσης.

Με τον ίδιο σκοπό οι "φράξιες" επινοήθηκαν από το εκφυλισμένο Εκτελεστικό της Τρίτης Διεθνούς στη Μόσχα για να καταστρέψουν την Αριστερά. Ξανά και ξανά, και με ασύγκριτα μεγαλύτερη δύναμη από εμάς, οι προηγούμενες γενιές αριστερών κομμουνιστών επανέλαβαν τις ίδιες σκέψεις στις εθνικές και διεθνείς διασκέψεις στους μεγαλύτερους και μικρότερους ηγέτες του κομμουνιστικού κινήματος. Ξανά και ξανά ακούσαμε να επαναλαμβάνεται ότι πρόκειται για φαντασιόπληκτες αντιλήψεις οραματιστών, ότι είμαστε "κλασσικοί", και ότι αυτό ήταν αρκετό για να δικαιολογήσει την αποπομπή μας από το κόμμα κάτω από το σύννεφο της προδοσίας.

Είναι αρκετά εύκολο σήμερα να διαπιστώσουμε ποιος ήταν ο ατιμωτικός στόχος των "σιδερένιων μπολσεβίκων", αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να κατανοήσουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι σφετεριστές της επανάστασης πρόδωσαν τον κομμουνισμό και κατέστρεψαν το κόμμα. Ακόμη και τότε ακούγαμε να επαναλαμβάνεται το αστικό δόγμα, που αποδίδεται ψευδώς στον Λένιν, ότι "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", λες και τα μέσα ήταν ανεξάρτητα από τους σκοπούς, λες και δεν υπήρχε αντίθετα μια στενή διαλεκτική σχέση μεταξύ των μέσων που χρησιμοποιούνται και των σκοπών που επιτυγχάνονται. Όταν ασχοληθήκαμε με αυτά τα κεντρικά θέματα (θέσεις της Ρώμης, θέσεις της Λυών κ.λπ.), κατηγορηθήκαμε ότι είμαστε "δογματικοί", "ακαδημαϊκοί" ή ότι θέλουμε ένα "ασώματο" κόμμα.

Η πιο ντροπιαστική πτυχή αυτού του λανθασμένου δόγματος είναι ότι προσπαθεί να ρίξει ένα πέπλο ευσεβούς σιωπής πάνω από τα 35 χρόνια δουλειάς και αγώνα κατά τη διάρκεια των οποίων σφυρηλατήθηκε μια μικρή οργάνωση- λες και κάποιος δούλευε επί ένα τρίτο του αιώνα όχι για να προετοιμάσει το Κόμμα αλλά ένα μάτσο "κύκλους" αντ’ αυτού.

Για να ενισχυθεί αυτή η άποψη, το έργο της ανοικοδόμησης του δόγματος διαχωρίστηκε τεχνητά από την ανοικοδόμηση του πολιτικού κόμματος, αποδίδοντας το πρώτο όχι στις κομματικές δυνάμεις, αλλά στην "ιδιοφυΐα" του Λένιν, στον οποίο έγινε προδοτικός σεβασμός με τη δημοσίευση των "έργων" του post mortem, αξιοποιώντας το όνομά του, γραμμένο ολόκληρο.


Ένα σκληρό μάθημα για όλους

Η διατήρηση των δυνάμεών μας, ειδικά σε αυτή την αρνητική φάση, που κρατάει 54 χρόνια, αποτελεί πρωταρχικό οργανωτικό μέλημα για το μικρό μας κόμμα. Πρόκειται για μια δέσμευση που χρονολογείται από την εποχή του Μαρξ και του Ένγκελς και επέτρεψε τη μετάδοση του δόγματος ανέπαφη από τη μια γενιά κομμουνιστών επαναστατών στην άλλη. Και αλίμονο στο κόμμα αν αυτή η παράδοση διακοπεί από προσχηματικά "στάδια" και "στροφές". Βρισκόμαστε στο Κόμμα όχι ως αποτέλεσμα της τυπικής συμμετοχής, ούτε για να τηρήσουμε κάποιο είδος πειθαρχίας, αλλά λόγω της ακλόνητης πίστης μας στο πρόγραμμα και στην οργάνωση που το εκφράζει, το εφαρμόζει και το υπερασπίζεται.

Αυτό δεν είναι τυπικός "ενωτισμός", ο οποίος είναι εξίσου επιζήμιος με τον φραξιονισμό, αλλά ούτε και η ανόητη και κατώτερη έπαρση ότι είμαστε "οι εκλεκτοί", ένας πυρήνας ευλογημένος από την ιστορία που επιτρέπεται να κάνει ό,τι θέλει, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης σήμερα όσων ειπώθηκαν την προηγούμενη μέρα.

Η καυχησιολογούμενη "επιλογή των δυνάμεων" δεν είναι προϋπόθεση αλλά συνέπεια του επαναστατικού αγώνα. Όταν όμως επικαλείται για να καταστείλει δυνάμεις μέσα στο κόμμα που "νιώθουν άβολα" όταν έρχονται αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο της εναντίωσης στη γενική τάση, πρέπει να παραδεχτούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοιραία διαδικασία εκφυλισμού και όχι σε μια πρακτική που συμβάλλει στην ενίσχυση της οργάνωσης.

Αυτές δεν είναι ηθικές ή αισθητικές εκτιμήσεις, αλλά η κληρονομιά της Αριστεράς. Το να υποστηρίζουμε ότι οι "συνθήκες" δεν είναι αρκετά ώριμες για την εφαρμογή τους ισοδυναμεί με την απόρριψή τους, και κατά συνέπεια με το να ανοίγουμε το δρόμο, μακροπρόθεσμα, για την ήττα της επανάστασης.

Το να μην επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να επιτεθεί στην προγραμματική και οργανωτική ακεραιότητα του Κόμματος είναι η άλλη εντολή που μας παραδόθηκε, η οποία απορρέει από την πρώτη. Οποιοσδήποτε τολμάει κάτι τέτοιο, είτε είναι ψηλά στο Κόμμα είτε στις "γραμμές", πρέπει να παρασυρθεί. Δεν πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι το Κόμμα αποτελείται μόνο από τους ηγέτες του και ότι οι "οπαδοί" είναι απλώς οι εκτελεστές των αδιάψευστων εντολών τους. Συχνά, πολύ συχνά μάλιστα, η σωστή επαναστατική πολιτική δεν έχει παραδοθεί από τα πάνω, όπως αποδεικνύεται από τον τρομερό αγώνα της Αριστεράς, ενάντια στον οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφική συναίνεση ως απόδειξη της επαναστατικής ορθότητας και όχι η δογματική στερεότητα των επιχειρημάτων, ευθυγραμμισμένων με το πρόγραμμα και την παράδοση. Το γεγονός ότι η δημοκρατική μορφή συναίνεσης, όπως συνηθιζόταν στη Διεθνή, έχει τώρα απορριφθεί, δεν αποτελεί μια χρήσιμη δικαίωση, αλλά μια προσπάθεια να προπηλακιστεί το Κόμμα. Τα βρώμικα κόλπα παραμένουν βρώμικα κόλπα με ή χωρίς το ξεσκονόπανο της καταμέτρησης των ψήφων.

Για τον ίδιο λόγο που είμαστε θεματοφύλακες της θεωρίας και του προγράμματός μας, είμαστε επίσης οι θεματοφύλακες της οργάνωσής μας. Οι οπαδοί του ψευτοδογματισμού της "κυκλικής φάσης" δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς, αφού δεν πρόκειται γι’ αυτό το Κόμμα, σύμφωνα με αυτούς, αλλά για "κύκλους".

Για να αποτρέψεις κάποιον στο Κόμμα από το να ποντικολογεί, με γνήσιο φαρισαϊκό τρόπο, σερβίροντας λύσεις που επιλέγονται τυχαία, με ωμή άγνοια της ιστορίας μας και της ιστορίας της τάξης μας, αγνοείς το γεγονός ότι τα κεντρικά ζητήματα δεν επανεμφανίζονται ποτέ με την ίδια ακριβώς μορφή- αυτό γίνεται για να αποτρέψεις το Κόμμα από το να υποβάλλεται "περιοδικά σε θερμά και ψυχρά ντους" και να πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιοτροπίες τυχαίων περαστικών.

Το Κόμμα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής του, να εκτελεί κάθε οργανωτικό του ρόλο με τέτοιο τρόπο ώστε τίποτα να μην του φαίνεται απροσδόκητο, ακατανόητο ή μυστηριώδες. Να περνάει ως θέσεις της Αριστεράς ότι η τρομοκρατία είναι μια "αχτίδα φωτός" για το προλεταριάτο- ότι οι λαϊκές πολιτικές παραδόσεις των εξτρεμιστικών παρατάξεων, με τη λούμπεν-διανοούμενη φοιτητική βάση τους, αντιπροσωπεύουν ένα "επαναστατικό στρατόπεδο", ότι η ιδέα των "εργατικών επιτροπών" είναι ευφάνταστη και ότι η εργασία μέσα σε αυτές είναι "ακτιβισμός" ή "οικονομισμός", για να δηλώσει αμέσως μετά ακριβώς το αντίθετο, όχι επειδή κάτι έχει πραγματικά αλλάξει, αλλά λόγω ανυπομονησίας και απογοήτευσης που δεν έχουν επιτευχθεί άμεσα κέρδη- ότι τέτοιες ταλαντεύσεις αντιπροσωπεύουν την "τακτική" της Αριστεράς μόνο αποπροσανατολίζει τους αγωνιστές, σπέρνει διχόνοια στο Κόμμα, διαβρώνει την οργάνωση και θέτει σε κίνδυνο δεκαετίες σκληρά κερδισμένης, συνεπούς δουλειάς.

Οι θεωρητικοί των "κύκλων" δεν πλήττονται από τέτοιες ανησυχίες, επειδή το φάρμακο τους για τα πάντα είναι η "πειθαρχία" και οι οργανωτικές φόρμουλες.

Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: το Διεθνές Κομμουνιστικό Κόμμα δεν προέκυψε από κύκλους.


*****


(από το "Il Partito Comunista", αρ. 71, 1980)

Τα σημεία που αναπτύχθηκαν μέχρι τώρα είχαν ως στόχο να καταδείξουν ότι το πολιτικό Κόμμα δεν προκύπτει από οργανωτικές "μετατοπίσεις" ή πειθαρχικές "θεραπείες", αλλά από την ενσυνείδητη εργασία για την αποκατάσταση του προγράμματος. Σε αυτή τη βάση, το πολιτικό κόμμα ανέκαθεν αναδύεται και στη συνέχεια αναδύεται ξανά. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από όλες τις διάφορες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες αντικειμενικοποιείται η ζωή του Κόμματος παίρνουν θέσεις μάχης και ανακαλύπτουν τη δέσμευσή τους με φυσικό τρόπο, σεβόμενες, επίσης με φυσικό τρόπο, τις θεμελιώδεις αρχές της οργάνωσης, δηλαδή τον συγκεντρωτισμό και την πειθαρχία. Αυτές οι αρχές είναι κοινές σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ακόμη και στα αστικά κόμματα, με τη μεγάλη διαφορά ότι στο Κομμουνιστικό Κόμμα εφαρμόζονται με έναν τρόπο που η Αριστερά ορίζει ως οργανικό.

Ας μην υπάρχει κανένα λάθος: η λέξη "οργανική" δεν σημαίνει ότι κάθε αγωνιστής μπορεί να ερμηνεύει αυθαίρετα τις οδηγίες του Κόμματος, ή ότι το Κόμμα δεν έχει ιεραρχική δομή, ή ότι μέσα σε αυτή τη λειτουργική ιεραρχία, όποιος βρίσκεται στην κορυφή, μπορεί εξίσου αυθαίρετα να δίνει εντολές, να καταστέλλει και να καταδικάζει. Η ιστορία της Αριστεράς έχει δείξει ότι αντί να σπάσει τους βασικούς κανόνες της κομματικής πολιτικής οργάνωσης προτίμησε να "υποφέρει" συχνά με "ηρωική σιωπή". Το παράδειγμα των λεγόμενων "ανακλήσεων" της παλιάς φρουράς των μπολσεβίκων, που οδηγήθηκαν ενώπιον των κρατικών δικαστηρίων του Στάλιν, επιβεβαιώνει την τρομερή προθυμία των κομμουνιστών να υπαναχωρήσουν από τις προσωπικές τους πεποιθήσεις, εάν αυτές συγκρούονται με την αρχή των αρχών: την πρωταρχική απαίτηση του ταξικού πολιτικού Oarty. Οτιδήποτε για να μην προσφερθεί στον εχθρό, τον καπιταλισμό, η ευκαιρία να εκβιάσει την εργατική τάξη, με ένα παράδειγμα απόρριψης του δικού της κόμματος από τους επαναστάτες. Το μάθημα του Μπουχάριν, του Ζινόβιεφ, του Κάμενεφ κ.λπ. ήταν ακριβώς να μην προσφέρουμε στον καπιταλιστικό κόσμο το θέαμα της ανυποταξίας στο Κόμμα.

Οργανικά σημαίνει ότι το Κόμμα δεν δεσμεύεται από καμία a priori μορφή και ότι θέλει να είναι σε θέση να πάρει οποιαδήποτε μορφή είναι χρήσιμη στον θανάσιμο ολοκληρωτικό πόλεμο του επαναστατικού προλεταριάτου ενάντια στην καπιταλιστική κοινωνία. Με αυτή την έννοια, δεν αποκλείει από το οπλοστάσιό του -τακτικό ιδεολογικό, πολιτικό ή οργανωτικό- κανένα μέσο που θεωρεί αποτελεσματικό για την ήττα του εχθρού. Ένα κόμμα με ευέλικτη οργάνωση, ικανό να περάσει από το ένα στάδιο της ταξικής πάλης στο άλλο χωρίς να ξεφύγει από τις προγραμματικές του ράγες. Αυτό ήταν πάντα και το πιστεύω του Λένιν.


Οι αρχές της οργάνωσης

Ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να υπάρξει χωρίς ιδεολογία, δόγμα ή δικό του ιστορικό πρόγραμμα, αλλά πρέπει να έχει οργάνωση. Το φασιστικό κόμμα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το αναρχικό κόμμα έπρεπε να παραιτηθεί από όλα τα σοφιστείες του για να επιβιώσει ως πολιτική δύναμη.

Το πλεονέκτημα που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ότι η οργάνωσή του δεν βασίζεται σε οργανωτικές αρχές συγκεντρωτισμού και πειθαρχίας που είναι αποσυνδεδεμένες από το πρόγραμμά του. Σε αυτό η κομμουνιστική οργάνωση βρίσκει συνέχεια, μπορεί περιοδικά να πεθαίνει και να αναγεννιέται ξανά επειδή αντλεί τη δύναμή της από το μοναδικό και αδιαίρετο πρόγραμμα από το οποίο προέκυψε. Αν από τη μια πλευρά πάρουμε το "ιστορικό κόμμα" όπως ειπώθηκε, δηλαδή το κόμμα-πρόγραμμα που δεν θα πεθάνει μέχρι να πεθάνει η ταξικά διαιρεμένη κοινωνία, το πολιτικό κόμμα, που κατά τον Μαρξ είναι εφήμερο, είναι από την άλλη πλευρά ευαίσθητο στις διακυμάνσεις της ταξικής πάλης, και λειτουργεί και θέτει τον εαυτό του σε κίνηση οργανώνοντας τις δυνάμεις του στη βάση του συγκεντρωτισμού και της πειθαρχίας.

Σίγουρα το Κόμμα δεν προκύπτει από κύκλους, αλλά μπορεί να διαλυθεί σε κύκλους αν δεν επιμείνει στο πρόγραμμα, την τακτική και τις οργανωτικές αρχές του.

Μια άλλη πτυχή που χαρακτηρίζει την εφαρμογή των οργανωτικών αρχών στο Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ότι η πειθαρχία είναι αυθόρμητη, ακόμη και όταν, λόγω ανωτέρας βίας, το Κόμμα πρέπει να εξοπλιστεί με στρατιωτική οργάνωση. Και εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι αυθόρμητη δεν σημαίνει αποδοχή ή απόρριψη της πειθαρχίας ανάλογα με το αν κάποιος σηκώθηκε από τη λάθος πλευρά του κρεβατιού το πρωί ή όχι.

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Αριστερά στον αγώνα της ενάντια στον εκφυλισμό της Μόσχας και ενάντια στον σταλινισμό ήταν και είναι ότι είναι μοιραίο για το Κόμμα να πιστεύει ότι μπορεί να διορθώσει τις αποκλίσεις μέσω οργανωτικών και πειθαρχικών διαδικασιών.

Το Κόμμα θεσπίζει κανόνες λειτουργίας που μπορούν να αλλάξουν στις διάφορες φάσεις της ταξικής πάλης, ανάλογα με τις δράσεις και τις δραστηριότητες που χρειάζεται να πραγματοποιήσει. Αυτοί οι κανόνες πρέπει επίσης να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις και οργανωτικές αρχές, προκειμένου να μην διαταράσσεται η υποκείμενη δομή του κόμματος. Η διασφάλιση της βέλτιστης ανάπτυξης της εσωτερικής ζωής και εργασίας του κόμματος δεν είναι δευτερεύον ζήτημα, ούτε "ηθικό" ζήτημα με την υποτιμητική έννοια του όρου. Η βασανισμένη ιστορία της Διεθνούς έπρεπε να υποστεί και με αυτούς τους τρόπους την οπορτουνιστική μόλυνση, την οποία η Αριστερά, αν και καταδίκαζε επίμονα τον οπορτουνισμό με τον πιο έντονο τρόπο, δεν μπόρεσε να αποτρέψει. Το μικρό κόμμα δεν μπορεί να παραμελήσει αυτές τις πτυχές ή να τις θεωρήσει δευτερεύουσες σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα καθήκοντα που πρέπει να προσεχθούν. Η σωστή λειτουργία του κόμματος δεν προκύπτει μόνο από την αυστηρή τήρηση του προγράμματος, της τακτικής και της οργάνωσής του, αλλά και από το συνδυασμό των εσωτερικών με τις εξωτερικές του λειτουργίες.

Από αυτή την άποψη, η Αριστερά έδωσε ακριβείς κατευθυντήριες γραμμές, με τη μορφή κανόνων που αφορούν στη λογοτεχνική τους έκφραση περισσότερο το συναίσθημα παρά τη λογική, και ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσαν σαρκαστική απάντηση από τους σιδερένιους νεομπολσεβίκους, σταθερά αντίθετους σε κάθε moto dell’animo, σε κάθε κέντρισμα της καρδιάς. Ο ορισμός του σοσιαλισμού ως "συναίσθημα" δεν είναι του Τολστόι, αλλά του Μαρξ και της Αριστεράς- και αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς αυτό το συναίσθημα υποτίθεται ότι θα διαπεράσει την αυριανή ανθρωπότητα, αν η "αγωνιστική κοινότητα", δηλαδή το σημερινό Κόμμα, δεν διαπνέεται επίσης από αυτό. Η "αδελφική εκτίμηση για τους άλλους συντρόφους" που τόσο σκανδαλίζει τους ανόητους και προσφέρει πρόσχημα στους υποκριτές για τους διπλωματικούς τους ελιγμούς, είναι ένας από τους κανόνες της κομματικής ζωής. Σημαίνει αλληλεγγύη των συντρόφων μεταξύ τους, όχι συγκατάβαση. Η αλληλεγγύη είναι μια υλική δύναμη, όχι μια αδυναμία. Λέγεται ότι ο Λένιν, ο διεθνιστής, έδωσε στον Στάλιν - τον απόλυτο "ρομαντικό", "σιδερένιο μπολσεβίκο" ή "άνθρωπο από ατσάλι" - ένα σοβαρό γλωσσόφιλο, αφού ο τελευταίος είχε δείξει ασέβεια προς τη σύντροφό του Κρούπσκαγια, η οποία ήταν επίσης αγωνίστρια του κόμματος.

Μια άλλη αρχή της κομματικής ζωής, η οποία φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την πρώτη, είναι ότι "δεν πρέπει να αγαπάς κανέναν". Οι υστερικοί, που δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη βαθιά αλήθεια μέσα στο παράδοξο, το ερμηνεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι απαγορεύονται τα στοργικά συναισθήματα μεταξύ των συντρόφων, ότι οι σύντροφοι πρέπει να θεωρούνται απλά όργανα, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν ή να παραμεριστούν, ενός κόμματος που θεωρείται ως μεταφυσικός Μολώχ, στον οποίο πρέπει να θυσιαστούν τα πάντα, ξεχνώντας ότι το πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αγωνιστές. Το νόημα της εντολής είναι, αντίθετα, ότι "πρέπει να αγαπάς όλους τους συντρόφους", όχι να ευνοείς κάποιους και να αποκλείεις άλλους.

Η ιδέα ότι το Κόμμα είναι απλώς ένα ψυχρό κοινωνικό όργανο, όλο ορθολογισμό και μαχητική επιστήμη, σαν να ήταν μια μηχανή, είναι λανθασμένη. Ακόμα και στο Κόμμα ο ορθολογισμός και η επιστήμη δεν προέρχονται από άτομα, αλλά από το σώμα της τάξης στο σύνολό της, ερμηνεύονται από τους μαρξιστές και συμπυκνώνονται σε κείμενα και θέσεις που μεταδίδονται στο πέρασμα των αιώνων και των διαδοχικών γενεών. Και δεν θα υπήρχε επιστήμη και ορθολογισμός χωρίς την αποφασιστική ώθηση που παρέχουν το πάθος και το συναίσθημα. Χωρίς πίστη, ένστικτο και συναίσθημα δεν υπάρχει "αντιστροφή της πράξης". Δεν υπάρχει επιστήμη για χάρη της επιστήμης, μαρξισμός για χάρη του μαρξισμού ή κόμμα για χάρη του κόμματος. Ο μαρξισμός και το κόμμα είναι όπλο και όργανο της τελευταίας επαναστατικής τάξης της ιστορίας, του προλεταριάτου. Επαναβεβαιώσαμε αυτές τις έννοιες ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Διεθνούς, όταν αναγκαστήκαμε να γίνουμε μάρτυρες δηλητηριωδών εσωτερικών διαμάχης που διέλυσαν το ένδοξο σώμα του διεθνούς Κόμματος, ενώ βρισκόταν ακόμα στο στάδιο της διαμόρφωσής του: όταν σχηματίστηκαν αδελφοκτόνες ομάδες και φατρίες και επιδόθηκαν σε έναν αγώνα χωρίς όρια, του οποίου η μακάβρια σύνθεση ήταν ο Στάλιν.

Η διάσπαση του μικρού μας κόμματος τον Νοέμβριο του 1973 δεν έγινε επειδή επιβλήθηκε στο κόμμα "σταλινική" πειθαρχία, σύμφωνα με την εκδοχή των διασπαστών, ο απολογισμός των οποίων, ωστόσο, είναι εξίσου σοβαρός με την αλαζονεία με την οποία φιμώθηκε το κόμμα εκείνα τα θολά και ασφυκτικά χρόνια. Οι λόγοι της διάσπασης έγκεινται σε ένα τακτικό σχέδιο, το οποίο ήλπιζαν ότι θα μετέφερε το Κόμμα στο έδαφος της εμπλοκής με το μικροαστικό εξτρεμιστικό στρατόπεδο, που μετονομάστηκε σε "area rivoluzionaria", με τους "κύκλους" και τους γουρουνόβιους κατοίκους του αέναου "κινήματος διαμαρτυρίας" των φοιτητών και των λούμπεν προλετάριων- εγκέφαλος και μυαλό των στείρων και αντιδραστικών ημιταξιών. Ο ελιγμός υποστηρίχθηκε με την ψευδή ιδέα ότι "θα μπορούσαν να γίνουν Σοβιέτ" και να αντικαταστήσουν τα συνδικάτα, απορροφώντας μια αρχή που στην πραγματικότητα προέρχεται από τον αντιδραστικό "εξτρεμισμό" της πολιτικής πρώτα, στην οποία υποβαθμίζεται ο προλεταριακός οικονομικός αγώνας, η ανοικοδόμηση της απαραίτητης ταξικής οργάνωσης.

Τα οργανωτικά και πειθαρχικά μέτρα που λήφθηκαν για να επιβληθεί αυτός ο ελιγμός χρησίμευσαν για να κάμψουν την αντίσταση στο εσωτερικό του Κόμματος και υποστηρίχθηκαν από μια εκστρατεία συκοφάντησης και ψεύδους αντάξια των πιο σκοτεινών χρόνων της Διεθνούς της Μόσχας.

Έτσι, στην εσωτερική ζωή του Κόμματος προέκυψε η λανθασμένη αρχή ότι μπορούσες να μεταπηδήσεις ατιμώρητα από τον ένα ελιγμό στον άλλο απλά καταφεύγοντας σε οργανωτικά και πειθαρχικά μέσα και σε ιδεολογική - ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μη ιδεολογική - τρομοκρατία. Όλο και περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ των συντρόφων κατέληγαν να κυριαρχούνται από τη δυσπιστία, τη διπλωματία, ακόμα και το μίσος που δικαιολογούνταν από το νέο σύνθημα της αναγκαιότητας, για το καλό του Κόμματος, της "πολιτικής πάλης" στο εσωτερικό του Κόμματος.

Δεν διαμαρτυρηθήκαμε, τότε, για την ξαφνική αυστηροποίηση των πειθαρχικών μέτρων, ούτε για την αστυνομικού τύπου συμπεριφορά των απεσταλμένων του Κέντρου, γιατί είναι αδιαπραγμάτευτο γεγονός ότι οι κομμουνιστές δεν διαμαρτύρονται για την πειθαρχία- διαμαρτυρηθήκαμε γιατί αυτά τα μέσα, όταν χρησιμοποιούνται απροσδόκητα, κάνουν τους κομμουνιστές να αισθάνονται ότι κάποια απροσδιόριστη αλλαγή συμβαίνει στο Κόμμα, για την οποία δικαιολογημένα είναι καχύποπτοι. Παρ’ όλα αυτά, παραμείναμε ακλόνητοι στο καθήκον μας να υποταχθούμε στην ηγεσία του Κόμματος, χωρίς να παραιτηθούμε από την αναγκαία λειτουργία κάθε συντρόφου να λειτουργεί ως έλεγχος των ενεργειών της ηγεσίας.

Αναφέρουμε αυτά τα οδυνηρά και θλιβερά γεγονότα, τόσο ανάξια της παράδοσης της Κομμουνιστικής Αριστεράς, στους σοβαρούς, νέους συντρόφους του χθες, και σε εκείνους του σήμερα, που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια ή μόνο μια διαστρεβλωμένη εκδοχή της, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στην αντικειμενική συνειδητοποίηση ότι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να καταστραφεί το Κόμμα είναι πολλοί και διάφοροι, αλλά όλοι μπορούν να αναχθούν στην ιστορική εμπειρία που κατέχει το αληθινό Κόμμα, και την οποία οι γνήσιοι σύντροφοι έχουν καθήκον να ερευνήσουν και να υπερασπιστούν, με όποιο κόστος.


Από το Κόμμα στους "Κύκλους"

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το Κόμμα μπορεί να εκφυλιστεί είναι ο κατακερματισμός σε κύκλους- μακράν ο χειρότερος τρόπος, επειδή είναι εντελώς αντιπαραγωγικός, ενώ τα κλάσματα, όπως έχει δείξει η ιστορία, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να ξεκινήσει ξανά η ανοικοδόμηση του Κόμματος. Αυτός ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τα μεγάλα κόμματα, αλλά κυρίως κάθε κόμμα στο οποίο έχει διαλυθεί η πολύτιμη κληρονομιά του επαναστατικού μαρξισμού. Ο τρόπος για να διασκορπιστεί αυτή η κληρονομιά σε χιλιάδες ξεχωριστά ρεύματα είναι ακριβώς με το να επιτραπεί να σχηματιστούν, να αποκρυσταλλωθούν και τελικά να λειτουργήσουν, μέσα στην ίδια πολιτική κομματική οργάνωση, τάσεις που αποκλίνουν από εκείνες στις οποίες βασίζεται το κόμμα- καλλιεργώντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι το κόμμα, που έχει μετατραπεί έτσι σε κόμμα απόψεων, μπορεί ακόμα να ανταποκριθεί στις εξαιρετικά απαιτητικές απαιτήσεις της ταξικής πάλης.

Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν η έναρξη της επαναστατικής επίθεσης φαίνεται επικείμενη, είναι λάθος να προβάλλουμε αφελείς αξιώσεις γύρω από την προσέλκυση ανομοιογενών δυνάμεων, ελπίζοντας ότι ο αγώνας θα τις συγχωνεύσει με κάποιο τρόπο, μέχρι τουλάχιστον να επιτευχθεί η νίκη, και με τη σταθερή αλλά ακόμα πιο αφελή πρόθεση να τις πετάξουμε στα αζήτητα μετά τη νίκη, αν αυτές μπουν εμπόδιο στη διατήρηση της πολιτικής εξουσίας. Το πικρό μας συμπέρασμα, μετά την αποτυχία της επίθεσης και την απουσία νίκης, ήταν ότι αυτές οι ανομοιογενείς δυνάμεις συνέβαλαν σημαντικά στην κατάρρευση του Κόμματος. Αν το μικρό κόμμα ακολουθούσε αυτόν τον δρόμο, που η ιστορία έχει δείξει ότι απέτυχε, θα πέθαινε πολύ πριν γίνει μεγάλο κόμμα.

Πόσο μάλλον όταν συμβαίνει η αντίθετη διαδικασία, δηλαδή όταν, ως αποτέλεσμα οργανωτικής ασυνέχειας, τακτικών διακυμάνσεων, αντικρουόμενων πολιτικών και αμφίσημης στάσης απέναντι στην παράδοσή του, το κόμμα, ονομαστικά ένα, στην πραγματικότητα είναι μια σύνθετη οργάνωση αποτελούμενη από άνισα μέρη, που συγκρατούνται από πειθαρχικούς κανόνες, οι οποίοι επικρατούν ελλείψει πραγματικών συγκρούσεων λόγω της επίμονης χαλαρότητας των κοινωνικών σχέσεων.

Οι θέσεις που εκφράζουμε είναι αυτές της Αριστεράς, αυτές του παλιού Κόμματος, του 1921, όπως αποκρυσταλλώθηκαν στις Θέσεις της Ρώμης του 1922, στις Θέσεις της Λυών του 1926, στις σταθερές συνεπείς θέσεις που υιοθετήθηκαν στα Συνέδρια της Κομμουνιστικής Διεθνούς, στις χαρακτηριστικές "βάσεις" του 1952 μέχρι αυτές που περιέχονται στις Θέσεις του 1965-1966.

Έχουμε επίσης υπενθυμίσει ευθέως τα παραπάνω στους λεγόμενους "διεθνείς" και "διεθνιστικούς κύκλους", με αφορμή την πρόσκλησή τους σε πρωτοσυνεδριάσεις του "Κόμματος", οι οποίες επεξεργάστηκαν, και πιθανώς ακόμα επεξεργάζονται, το επιχείρημα ότι το Κόμμα προκύπτει από μια "entente", μια συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ διαφόρων κύκλων (ή ομάδων όπως τους αποκαλούν) για την επανένωση των "διασκορπισμένων άκρων" των κομμουνιστών. Το ότι μπορεί να καταλήξουν σε κάποια "συμφωνία" δεν το αρνούμαστε. Αυτό που αποκλείουμε όμως είναι ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει το ταξικό πολιτικό κόμμα, το "συμπαγές και ισχυρό" κόμμα.

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι "συνιστώσες" είναι τουλάχιστον συνεπείς, γιατί κάνουν τα λόγια τους πράξη. Όχι όμως και εκείνοι που κηρύσσουν το ψευδοδιδακτόριο ότι το "κόμμα προκύπτει από κύκλους", και το εφαρμόζουν μόνο πίσω από κλειστές πόρτες, είτε από ντροπή, είτε από καιροσκοπισμό, είτε και από τα δύο, δεν ξέρουμε.

Οι θέσεις της Αριστεράς δεν βρίσκονται κάπου στη μέση, μεταξύ θρασύδειλων "συνιστωσών" και ντροπαλών "συνιστωσών", αλλά συγκρούονται και με τους δύο, αφού και οι δύο δυσφημούν την Αριστερά και το πραγματικό κόμμα.

Το Κόμμα αναπτύσσεται και εξελίσσεται με τρόπους που είναι ήδη γνωστοί, δηλαδή πάνω στα θεμέλια της κληρονομιάς της Αριστεράς, και όχι μέσω μιας συσσώρευσης αυτοαποκαλούμενων επαναστατικών κύκλων ή ομάδων, προς τις οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε μια πολιτική εκκένωσής τους για να απελευθερώσουμε τις πραγματικά προλεταριακές δυνάμεις στο εσωτερικό τους. Για να το θέσουμε αλλιώς, οι κύκλοι θα έμπαιναν στο Κόμμα και η ζημιά που θα προκαλούσαν θα ήταν η χειρότερη δυνατή. Το Κόμμα θα μπορούσε να βιώσει ένα κύμα αύξησης των μελών του, αλλά μόνο με τη μετατροπή του σε μια συλλογή αδελφοκτόνων φυλών και φατριών, μέχρι να επέλθει ο πλήρης εκφυλισμός.